Mėnesio tema: auksakalio Johano Fridriko Šemniko kūryba

2016 04 01

Bažnytinio paveldo muziejus, siekdamas pristatyti atskirus eksponatus ir juos sukūrusias asmenybes, kiekvieną mėnesį ekskursijose ypatingą dėmesį skirs kuriam nors jų. Balandžio mėnesio tema – legendinėmis istorijomis apipinti Vilniaus auksakalio Johano Fridriko Šemniko šedevrai.

Johanas Fridrichas Šemnikas (Joannes Fridericus Schömnick) buvo kilęs iš Karaliaučiaus, amato mokėsi Gdanske ir Vilniuje. Jo dirbiniai meniniu požiūriu įspūdingi, tačiau pats meistras ne kartą buvo kaltinamas sukčiavimu ir neapmokėtomis skolomis, nesilaikė auksakalių cecho nustatytos sidabro lydinių prabos ribos. Nežinome jo gimimo ar mirties datų, tačiau daug apie auksakalį pasakoja teismo procesų bylos.

Į Vilnių J. F. Šemnikas atvyko 1710 m. Po vienuolikos metų dėl vienuolynui nesumokėtos skolos į teismą kreipėsi Vilniaus Šv. Petro ir Povilo bažnyčios klebonas. 1723 m. auksakalys turėjo pagaminti nemažą kiekį sidabrinių liturginių reikmenų Trakų bažnyčiai ir aptaisus Dievo Motinos paveikslui. Šemnikas pasiėmė avansą iš jam priklausančio atlyginimo už šį darbą, tačiau atsiimdamas likusią pinigų dalį vokiečių kalbos nemokančiam klebono įgaliotiniui vokiškai parašė, kad pinigų už darbą negavo, ir nurodė, kiek jam kanauninkas dar turi sumokėti. 1724 m. Vilniaus katedra užsakė meistrui padaryti didžiąją lempą ir davė reikalingą sidabro kiekį. Atsiimant buvo pastebėta, kad lempai trūksta svorio, ji pagaminta iš 6 prabos sidabro. Vilniaus auksakalių cecho statutas reikalavo laikytis 11 prabos lydinių standarto. 1725 m. auksakalys paskelbtas bankrutavusiu, jo turtas parduotas iš varžytinių, pats meistras priverstas bėgti iš miesto.

Nepaisant to, Johanas Fridrikas Šemnikas – žymiausias savo epochos auksakalys. Jo kūriniuose galima atpažinti vokiškos mokyklos įtaką ir išskirti šiam meistrui būdingus ornamentinius motyvus: stambius granato žiedus, visą kompoziciją išmoningai perpinančias lanksčias sausojo akanto šakeles. Bažnytinio paveldo muziejuje eksponuojama ir saugoma keliolika šio talentingo menininko sukurtų liturginių dirbinių.




MUZIEJAUS VEIKLĄ FINANSUOJA

Vilniaus Akivyskupija
 
 

 

Informaciniai rėmėjai

                   bernardinai.lt
         

Rėmėjai

       Domus Maria