Piligrimų ženklai. Archeologiniai pamaldumo Marijai įrodymai viduramžių Gdanske

2016 10 03
2016 m. spalio 6 d. 17 val. Bažnytinio paveldo muziejuje pirmą kartą pristatyti Gdansko archeologijos muziejuje saugomi radiniai, susiję su Švč. Mergelės Marijos gerbimu viduramžių Europoje. 200 parodos eksponatų pasiekė mūsų dienas iš XIV–XVI a., kai Gdanskas tapo vienu iš svarbiausių piligrimystės centrų.
 
Paroda siekta pristatyti piligrimystės reiškinį, kurio ištakos siekia dar antikos laikus, atskleisti viduramžių Europos visuomenės pamaldumo šventiesiems specifiką ir pasaulio suvokimo bruožus. Piligrimystė, ilga ir pavojinga kelionė – dėkingumo Dievui ar noro atsiteisti už padarytas nuodėmes išraiška. Tai vienas iš raktų, galinčių padėti pažinti viduramžių žmogaus pasaulėžiūrą ir apmąstyti dabartinės Europos tapatybės pagrindus.
 
Pagrindinė parodos eksponatų grupė – piligrimų ženkleliai. Tai nedideli suvenyrai, kuriuos piligrimai segėdavo ant viršutinių drabužių ar įsisegdavo į kepurės kraštą parodydami, kokią šventovę aplankė keliaudami. Parodoje eksponuoti retenybėmis laikomi ženkleliai, vaizduojantys scenas, susijusias su konkrečių šventviečių legendomis, pavyzdžiui, Einzydelno (Šveicarijoje) bažnyčios pašventinimą ar stebuklingosios Marijos statulos iškėlimą iš kanalo ženklelyje iš Amersforto. Gdansko archeologijos muziejaus piligriminių ženklelių kolekcija yra viena didžiausių Europoje. Parodoje taip pat pristatyti įvairūs suvenyrai, kasdienių daiktų fragmentai, monetos ir kiti su piligrimyste susiję radiniai, atkuriantys keliautojų kasdienybę, pasakojantys apie jų pamaldumą. Marijos inicialais ir atvaizdais puošti kokliai, indai, stalo įrankiai atspindi maldingumu persmelktą viduramžių žmogaus pasaulėjautą. Parodos akcentas – XVI a. molinė puodžių pagaminta Marijos statulėlė, visai paprasta, bet menanti nesantaikos tarp krikščionių laikus, rasta išniekinta, nudaužta galva įmesta į atmatų duobę.
Archeologinių radinių ekspoziciją papildė rekonstruoti piligrimo drabužiai, filmas, pristatantis pagrindinius piligrimystės centrus, bei 15 iliustruotų stendų, kuriuose pateiktas vaizdingas pasakojimas. Bažnytinio paveldo muziejuje surengti trys vakarai, skirti atskleisti įvairius piligrimystės aspektus, priartinti parodos temą prie Lietuvos istorijos ir šiuolaikinio pasaulio konteksto. Spalio 27 d., lapkričio 8 d. ir gruodžio 6 d. 17 val. muziejaus lankytojai galėjo išgirsti pranešimus, kuriuos skaitė Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto dekanas dr. Benas Ulevičius, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto lektorė dr. Loreta Skurvydaitė, docentas dr. Liudas Jovaiša, doktorantė Milda Kvizikevičiūtė, Vilniaus piligrimų centro vadovė Inesa Čaikauskienė, Bažnytinio paveldo muziejaus darbuotoja Ugnė Kraulaidytė.

Paroda Bažnytinio paveldo muziejuje veikė iki 2017 m. sausio 7 d.

Parodos kuratorės: Beata Ceynowa, Ewa Trawicka, Rita Pauliukevičiūtė
Organizatoriai: Bažnytinio paveldo muziejus, Gdansko archeologijos muziejus
Rėmėjai: Vilniaus arkivyskupija, Lietuvos kultūros taryba
Informaciniai rėmėjai: LRT, DELFI, „Veidas“
Daugiau informacijos tel. 8 5 269 7800, el. p. muziejus@bpmuziejus.lt.






MUZIEJAUS VEIKLĄ FINANSUOJA

Vilniaus Akivyskupija
 
 

 

Informaciniai rėmėjai

                   bernardinai.lt
         

Rėmėjai

       Domus Maria