Piligrimystės vakarai Bažnytinio paveldo muziejuje

2016 10 20
Pristatant parodą „Piligrimų ženklai. Archeologiniai pamaldumo Marijai įrodymai viduramžių Gdanske“, Bažnytinio paveldo muziejuje numatyta surengti tris vakarus, skirtus atskleisti įvairius piligrimystės aspektus. Kiekvieno vakaro metu skaitomi pranešimai leis priartinti parodos temą prie Lietuvos istorijos ir šiuolaikinio pasaulio konteksto. Visi renginiai ir parodos lankymas jų metu nemokami, maloniai kviečiame dalyvauti!
 
Spalio 27 d., ketvirtadienį, 17 val. muziejaus lankytojai galės daugiau sužinoti apie piligriminių kelionių ištakas, populiarumą ir reikšmę viduramžių Europos visuomenėje: kuo piligrimystė turėjo būti ypatinga viduramžių žmogui, kuo ji skyrėsi nuo anksčiau populiarių kelionių ar keliavimo būdų, įprastų tuometiniams pirkliams, kariams ir kitoms visuomenės grupėms. Pranešimą „Keliautojas, piligrimas, pasaulio svečias“ apie piligrimystę kelionės istorijos kontekste skaitys Vilniaus universiteto istorijos fakulteto lektorė dr. Loreta Skurvydaitė. Antrasis šio vakaro pranešimas bus skirtas įsigilinti į piligrimystės esmę, jos teologinę reikšmę pačiam keliautojui, atsisakančiam patogaus, sėslaus gyvenimo. Kas skatino (ir tebeskatina) tikinčiuosius leistis į piligrimines keliones savo pranešime pabandys atsakyti Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto dekanas dr. Benas Ulevičius.
 
Lapkričio 8 d., antradienį, 17 val. pakviesime Jus išgirsti įdomius pristatymus apie piligrimystę Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje XVI–XVIII a. Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto doktorantė Milda Kvizikevičiūtė pasakos apie to laikotarpio Lietuvos didikų piligrimines keliones, aprašytas pačių keliautojų dienoraščiuose bei užrašų knygelėse. Antrasis vakaro pranešimas mus grąžins į dabartinės Lietuvos teritoriją – Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentas dr. Liudas Jovaiša pristatys, kokie pagrindiniai piligrimystės centrai susiformavo Lietuvoje XVI–XVIII a., kaip šis procesas vyko, kokie jo atgarsiai gali būti atrasti ir šiandien.
 
Gruodžio 6 d., antradienį, 17 val. vyks trečiasis vakaras, skirtas piligrimystės temai. Šį kartą kalbėsime apie šiuolaikines piligrimines keliones. Jų specifiką, organizavimą, keliautojų lūkesčius ir parsivežamus įspūdžius aptars Vilniaus piligrimų centro vadovė Inesa Čaikauskienė. Antrasis pranešimas skirtas pažvelgti į kelionę paties piligrimo akimis. Autentiškais įspūdžiais iš kelionės į vieną reikšmingiausių piligrimystės centrų, Santjago de Kompostelą Ispanijoje, pasidalins Bažnytinio paveldo muziejaus darbuotoja Ugnė Kraulaidytė. Tikimės, kad šiuolaikinės piligrimystės pristatymas leis pamatyti tikinčiųjų keliones kaip gyvą Bažnyčios tradiciją, nuolat kintančią, tačiau neabejotinai svarbią ne tik viduramžių, bet ir šiandienos žmogui.
 



MUZIEJAUS VEIKLĄ FINANSUOJA

Vilniaus Akivyskupija
 
 

 

Informaciniai rėmėjai

           bernardinai.lt        
             

Rėmėjai

       Domus Maria