Nuo mamuto ilties iki safyrų aukso apsoduose: Aleksandras Šepkus

2017 06 02
Bažnytinio paveldo muziejuje surengta retrospektyvinė pasaulinio garso menininko Aleksandro Šepkaus juvelyrikos paroda, kurioje eksponuojami 45 papuošalai: apyrankės, žiedai, kryželiai, pakabučiai, auskarai, taip pat ir naujausi kūriniai. Paroda suteikia retą progą greta pamatyti skirtingais žymiausio Lietuvos juvelyro kūrybos etapais sukurtus auksakalystės dirbinius, atsekti konkrečiam laikui būdingus bruožus, įsitikinti Aleksandro Šepkaus kūrybos savitumu.
 
Ankstyviausias eksponuojamas kūrinys – segė „Paukštis naktį“ (sidabras, emalis, vėplio iltis) – yra sukurtas 1980 m. ir priklauso Lietuvos dailės muziejui. Iš viso pristatoma 13 ankstyvosios A. Šepkaus juvelyrikos pavyzdžių, kurių miniatiūrinis, uždaras pasaulis atskleidžia XX a. devintajame dešimtmetyje tvyrojusį laisvės troškulį, slapta puoselėto kitokio gyvenimo viltis. Henriko Radausko poezija išrašytoje apyrankėje (Lidos Kuzmienės nuosavybė) atsiveria mitologinis meninis mąstymas. Pakabučiuose iš mamuto ilties – mįslingų fantazijų pasaulis, antropomorfiniai vaizdiniai. Menininko kūrybos tyrinėtoja Rūta Pileckaitė pabrėžia, kad A. Šepkus iš „lietuviškojo“ kūrybos laikotarpio žinomas kaip novatorius, savo idėjomis paveikęs lietuvių juvelyrikos modernėjimo procesus, „įtvirtino papuošalo, kaip miniatiūrinių formų kūrinio, skirto nešioti, prilygstančio vaizduojamosios dailės darbams, sampratą, suformavo vadinamą „parodinę“ lietuvių juvelyrikos kryptį“.
 
Po 1988 m. Niujorke sukurti Aleksandro Šepkaus kūriniai yra iš aukso, puošti deimantais, safyrais, smaragdais, kitais brangiaisiais akmenimis. Talentingas kūrėjas dirba su labai brangiomis, kartais egzotiškomis medžiagomis, o papuošalų formos asocijuojasi su majų ir indėnų kultūromis, netrūksta sąsajų su senosiomis Rytų, krikščioniškosios Bizantijos kultūromis, secesijos stiliumi, garsaus austrų menininko Gustavo Klimto kūryba. A. Šepkus neslepia, kad ryšys su meno istorija jam labai svarbus, „rodantis, kad menininkas, neprarasdamas savasties ir individualumo, savo kūrybą suvokia kaip pasaulio kultūros istorijos dalį“ (Rūta Pileckaitė). Vertindami A. Šepkaus kūrybą, meno kritikai ir kolegos atkreipia dėmesį, kad jis kuria išskirtinius grynojo meno darbus, kurie yra ne tik nuostabūs kūriniai, bet ir patogūs nešioti papuošalai.
 
Aleksandras Šepkus gimė 1954 metais. Mokėsi Kauno 5-ojoje vidurinėje mokykloje. 1972 m. įstojo į Vilniaus dailės instituto Pramoninės dailės katedrą, ją baigė 1977 metais. 1988 m. išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas. 1992 m. Manhatane įsteigė savo kompaniją „Alex Šepkus“. Aleksandro Šepkaus papuošalai pardavinėjami beveik 150 Amerikos ir kitų šalių meno galerijų.
 
Parodos rengėjai: Aleksandras Šepkus ir Bažnytinio paveldo muziejus
Parodos rengėjai dėkoja Lietuvos dailės muziejui ir visiems eksponuojamų kūrinių savininkams
Daugiau informacijos: tel. 8 5 269 7800, el. p. muziejus@bpmuziejus.lt




MUZIEJAUS VEIKLĄ FINANSUOJA

Vilniaus Akivyskupija
 
 

 

Informaciniai rėmėjai

                   bernardinai.lt
         

Rėmėjai

       Domus Maria