Pakrikštyti ir siunčiami. Lietuvių misijos Amazonijoje. Antano Saulaičio SJ kolekcija

2019 10 11

Bažnytinio paveldo muziejus kviečia apžiūrėti dvi parodas, skirtas lietuvių misionierių veiklai Amazonijoje. Popiežius Pranciškus 2019 m. spalį paskelbė ypatinguoju misijų mėnesiu: „Kiekvienas krikščionis yra siunčiamas į misiją, kad visi žmonės žinotų, jog jie yra pašaukti būti Dievo vaikais.“ Misijų spalio kontekste viso pasaulio vyskupijų ganytojai renkasi į Specialiąją Vyskupų Sinodo asamblėją, skirtą Amazonijos regionui. Šie du glaudžiai susiję Bažnyčios gyvenimo įvykiai – puiki proga dar kartą prisiminti ir įvertinti lietuvius misionierius, palikusius savo įspaudą Amazonijos istorijoje.

Paroda „Pakrikštyti ir siunčiami. Lietuvių misijos Amazonijoje“ skirta susipažinti su dviejų misionierių – kun. dr. Aleksandro Ferdinando Bendoraičio (1919–1998) ir kun. Kazimiero Jurgio Bėkštos SDB (1924–2015) – veikla Brazilijoje ir Bolivijoje. Parodą galima apžiūrėti pietinėje Vilniaus katedros pusėje įrengtoje ekspozicijoje.

Norintys ne tik susipažinti su misionierių nuveiktais darbais, bet ir pajusti Amazonijos aplinką, apžiūrėti buities daiktus ir pasiklausyti džiunglių garsų, yra kviečiami apsilankyti Bažnytinio paveldo muziejuje įrengtame „misionieriaus kabinete“. Čia eksponuojami misionieriaus, etnografo, etnologo, antropologo, aistringo indėnų kalbų ir kultūros tyrinėtojo, kunigo K. Bėkštos asmeniniai daiktai, parengti leidiniai, pirmieji indėnų kalbos elementoriai, vietinių dovanoti papuošalai ir kiti artefaktai iš misionieriaus, kun. Antano Saulaičio SJ kolekcijos „Misijų stotelė“. Ekspozicija papildyta itin vertinga vaizdine ir garso medžiaga – originaliais kadrais iš 6–8-ojo dešimtmečių kasdienio gyvenimo atsiskyrusiose Amazonijos gentyse, iki šiol nepublikuotomis nuotraukomis iš t. A. Saulaičio SJ kelionės į tautiečių misijas bei tukanų genties muzika.

Parodą Bažnytinio paveldo muziejuje galima apžiūrėti iki lapkričio 16 d.

Organizatorius: Bažnytinio paveldo muziejus
Rėmėja Vilniaus arkivyskupija
Eksponatai: Antano Saulaičio archyvas, Bažnytinio paveldo muziejaus archyvas






MUZIEJAUS VEIKLĄ FINANSUOJA

Vilniaus Akivyskupija
 
 

 

Informaciniai rėmėjai

           bernardinai.lt        
             

Rėmėjai

       Domus Maria